Veel gestelde vragen

Welkom bij pvt.flevowijzer.info. Hier heeft u een overzicht van veel gestelde vragen.

U heeft een brief ontvangen van de gemeente om deel te nemen aan het participatieverklaringstraject. Hierbij treft u een overzicht van veel gestelde vragen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons altijd via whatsapp of e-mail bereiken. Ook kunt u informatie vragen bij de bibliotheek in Dronten of Almere.

Wat is het participatieverklaringstraject ?

Het participatieverklaringstraject (PVT) is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen voor iedereen die op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig is geworden.

Wat houdt het PVT in?

Via het participatieverklaringstraject maakt u kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. U kunt hierbij denken aan gelijke rechten voor mannen en vrouwen, het recht om jezelf te ontplooien door onderwijs, het mogen kiezen van je partner en het recht om je eigen mening te uiten.

De gehele tekst van de PVT vindt u in Bijlage 7 van de Regeling inburgering (Link opent externe pagina).

Voor wie is het ?

Het doorlopen van het PVT is verplicht voor inburgeraars die op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig zijn geworden én zijn ingeschreven in de basisregistratie personen. Het gaat om de leeftijdsgroep tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

De gemeente kan het participatieverklaringstraject ook op vrijwillige basis aanbieden aan niet- inburgeringsplichtigen, zoals EU- migranten.

Voor wie is de participatieverklaring verplicht ?

Het participatieverklaringstraject (PVT) is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen voor iedereen die op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig is geworden. Het gaat daarbij om asielmigranten, maar ook om migranten die naar ons land komen voor gezinsvorming of gezinshereniging. (bron: DUO)

Voor meer informatie zie www.inburgeren.nl

Hoe kunt u deelnemen ?
  • Van de bibliotheek heeft u een brief ontvangen met de uitnodiging om deel te nemen aan het participatieverklaringstraject.
  • U meld zich aan op de website:  pvt.flevowijzer.info met uw mobiel, tablet of computer.
    • Klik op de button aanmelden – aanmelden-
    • Vul u postcode in (zonder spatie 4 cijfers / 2 letters )-> hierna kunt u uw naam selecteren. (Indien u naam niet verschijnt neem dan contact met ons op via mail of whatsapp via de button rechts onder.)
    • Selecteer het traject / activiteit dat u wilt volgen.
    • Mocht u geen activiteiten kunnen of willen volgen vul dit dan in op het formulier.
  • U wordt uitgenodigd deel te nemen aan het participatieverklaringstraject.
Wat zijn de kosten ?

De kosten die u moet betalen zijn wettelijk vastgesteld en afhankelijk van wanneer u met inburgeren bent begonnen.

Begonnen met inburgeren voor 1 januari 2022

  • Bent u begonnen met inburgeren voor 1 januari 2022? En bent u naar Nederland gekomen als asielzoeker of uitgenodigde vluchteling dan is de participatieverklaring gratis.
    Bent u geen asielmigrant, dan kost de participatieverklaring € 150,-.

Begonnen met inburgeren op of na 1 januari 2022

  • Bent u begonnen met inburgeren op of na 1 januari 2022? Dan zijn er geen kosten aan verbonden.
    (bron: DUO www.inburgeren.nl)

Voor meer informatie kijk op www.inburgeren.nl

Hoe kunt u de kosten betalen?

In uw brief staat  vermeld hoe u de wettelijk bepaalde uitvoeringskosten kunt voldoen aan de gemeente. In uw brief staat het rekeningnummer en de afdeling van de gemeente.
Bij de betaling dient u te vermelden uw naam en uw klantnummer. In de bevestigingsmail die u heeft ontvangen na inschrijving staat uw klantnummer.

Als u de kosten voor de PVT uit uw DUO lening voldoet, moet u dat direct doorgeven aan de gemeente onder vermelding van uw naam en uw klantnummer

Hoelang mag u erover doen?

Moest u voor 1 januari 2022 beginnen met inburgeren? Dan hebt u 1 jaar de tijd voor de participatieverklaring.

Begon u op of na 1 januari 2022, dan hebt u 3 jaar de tijd.

 

De termijn hangt af van de wet waar de inburgeraar onder valt:

  • De inburgeringsplichtige die onder de Wet inburgering 2013 valt, heeft 1 jaar om het PVT af te ronden. Deze termijn gaat in op de dag dat hij voor het eerst wordt ingeschreven bij een gemeente in het kader van Artikel 28 van de Huisvestingswet 2014 Link opent externe pagina.
    Rondt de inburgeraar het traject niet af binnen de termijn? En is dit verwijtbaar? Dan krijgt hij/zij een boete. Ook kan hij/zij geen lening aanvragen voor de rest van zijn inburgeringstraject.
  • De inburgeringsplichtige die onder de Wet inburgering 2021 valt, heeft 3 jaar om het PVT af te ronden. Deze termijn gaat in nadat de gemeente het persoonlijk plan inburgering en participatie heeft vastgesteld.
    Rondt de inburgeraar het traject niet af binnen de termijn? En is dit verwijtbaar? Dan krijgt hij een boete.
Wanneer mag ik de participatieverklaring tekenen?

Na het actief deelnemen aan het participatieverklaringstraject mag u uw handtekening zetten op de participatieverklaring. Van dit gekende formulier maken wij een kopie en verstrekken dit aan de gemeente. De gemeente registreert dat u de participatieverklaring hebt getekend. De gemeente geeft dit ook door aan DUO. Na ongeveer 3 weken kunt u in Mijn Inburgering zien dat u de verklaring hebt getekend.

Met de ondertekening verklaart u dat u actief wilt meedoen in de Nederlandse samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland.

Wat gebeurt er als ik geen participatieverklaring teken?

De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. U leert eerst de normen en waarden kennen van de Nederlandse samenleving. Daarna ondertekent u de participatieverklaring. Hiermee verklaart u dat u zich aan de waarden en regels van Nederland houdt.

Tekent u de verklaring niet? Dan kunt u een boete krijgen van maximaal € 340. Deze boete kunt u meerdere keren krijgen. Ook kunt u zonder de participatieverklaring het inburgeringsexamen niet halen. U krijgt dan geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

(bron duo – oorspronkelijke informatie www.inburgeren.nl )

Meer informatie over de participatieverklaring

U kunt ons voor meer informatie altijd bezoeken in de biblotheek in Dronten of Almere. Mocht u direct vragen hebben dan kunt u ons mailen of als u met uw mobiel op de site bent whatsappen via onderstaande button (rechts onder in het scherm)

Daarnaast zijn er een aantal websites die u verder kunnen helpen:

  • www.participatieverklaring.com Op deze website vindt u leuke oefeningen, online trainingen en informatie over de participatieverklaring. Onder andere vindt u een overzicht van de tekst van de participatieverklaring en over de Nederlandse wetgeving in verschillende talen.

  • DUO dienst uitvoering onderwijs
    Op de link naar de website van Duo vindt u de algemene informatie van de participatieverklaring.

Wie zijn wij ?

In opdracht van de gemeente in Dronten en Almere organiseren wij de participatieverklaringstrajecten vanuit onze vestigingen in Dronten en Almere.

               

Problemen met de registratie of andere vragen?

Indien er voor u onduidelijkheden zijn of heeft u hulp nodig bij de registratie dan kunt u middels de button (rechts onder in het scherm) ons bereiken via whatsapp (mobiel) en/of mail (desktop).
Ook kunt u bij de bibliotheekvestigingen in Dronten of Almere langskomen.

WIj helpen u graag om succesvol deel te nemen aan de Nederlandse samenleving.

Aanmelden

Heb je een brief ontvangen voor deelname aan het participatieverklaringstraject?
Meld je aan via onderstaande knop !

– meer informatie –

Inloggen